Hoogwaardige eiwitten uit lupinebonen
Studenten van de Hogere Agrarische School in Den Bosch (HAS) hebben een korte video gemaakt over de in Nederland geteelde witte lupine.



Lupine is bijzonder eiwitrijk en is een prima duurzaam alternatief voor vlees. De teelt van witte lupinebonen is nieuw in Nederland.
In het TV-programma BinnensteBuiten, gaat Alain Caron mee oogsten en maakt hij met lupinebonen een heerlijke maaltijdsoep.

Heeft u interesse om lupine op te nemen in uw professionele keuken of in uw assortiment, of heeft u interesse in een lupine-lezing met proeverij, neem dan contact met ons op via

Hoe zien lupinebonen eruit?


Ongekookte boontjes van witte en blauwe lupine op ware grootte

Met de boon van de witte lupine kun je zelf koken: de boon is smakelijk en heeft een zacht schilletje.
De boon van de blauwe lupine is kleiner en heeft een taaie schil. Na de oogst wordt er meel van gemaakt dat in brood, gebak en vleesvervangers wordt verwerkt.

Hoe smaakt lupine?

Lupinebonen smaken licht notig en minder melig dan andere bonen. De smaak komt in de buurt van kikkererwten en tuinbonen. De beet is stevig. Met wat zout en kruiden (bijvoorbeeld cayennepeper en peterselie) kan de gekookte lupineboon goed als snack gegeten worden.

Waar kan ik lupinebonen kopen?

De lupinebonen van POWERPEUL zijn verkrijgbaar bij webshop Veggiedeli.

Waarom is lupine zo gezond?

Lupine bevat veel eiwit, is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Lupinebonen bevatten alle essentiële aminozuren. Uit onderzoek uitgevoerd in Australië en België blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.
De voedingswaarde van lupine (lupine albus, onbereid) per 100 gram is:
Energie      313 kcal
Eiwit       36.2 gram
Vezels    40.4 gram
Vet          9.7 gram
Studenten van de Hogeschool van Amsterdam onderzochten de voedingswaarde van witte lupine en maakten deze handige factsheet witte lupine.

Is lupine een goede eiwitbron voor sporters?

Ja, lupineboontjes bevatten uitzonderlijk veel eiwit van de juiste samenstelling. Lupine bevat namelijk alle essentiële aminozuren, dat wil zeggen dat de boontjes alle eiwit-bouwstenen bevatten die je lichaam uit voeding moet halen. Bovendien is het eiwit makkelijk door je lichaam op te nemen, de boontjes bevatten geen anti-nutriënten.

Kun je met behulp van lupine afvallen?

Jazeker. In Australië wordt wereldwijd de meeste lupine geteeld. Daar wordt ook veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten. Uit dat onderzoek blijkt dat het eten van lupine bij het ontbijt een verzadigd gevoel geeft, lupine bevat immers veel vezels. Mensen eten daardoor minder tussendoor en ook bij de lunch eten zij minder. Na een jaar bleek het verschil in gewicht nog steeds te bestaan. Een lupine smoothie als ontbijt of lunch is een makkelijke manier om gewicht te verliezen. Kijk bij onze recepten voor mogelijkheden.

Moet je de lupine met of zonder schilletje eten?

Je kunt de lupineboon gewoon met schilletje eten, het schilletje bevat ook belangrijke voedingstoffen. Als je veel geduld hebt en je de smaak van je recepten nog iets meer wilt verfijnen, kun je het schilletje na het koken van de peulen ook verwijderen.

Ik heb lupine in de tuin, kan ik die ook eten?

Nee, de peulen van de tuinplanten zijn bitter van smaak en alle delen van deze plant zijn min of meer giftig. Lupine is een geslacht van de vlinderbloemenfamilie en één van de kleurigste borderplanten die er is. De bloemen variëren in kleur van blauw, paars, roze, geel, bruin en rood.

Is de lupine die jullie verkopen dan niet giftig?

Nee, de lupine die wij verkopen is juist gezond. De borderplant lupine moet niet worden verward met de lupine die wij verkopen en promoten. Kwekers produceerden ongeveer 75 jaar geleden de zoete lupinepeul. Deze peul is niet giftig. Dat is uitvoerig getest. De zoete lupinepeul kan zonder enig gevaar gegeten worden.

Kun je allergisch zijn voor lupine?

Een mens kán allergisch zijn voor de eetbare lupine. De lupine is net als de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Mensen die allergisch zijn voor pinda's, kunnen ook allergisch zijn voor lupine, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Vanaf 2009 zijn fabrikanten verplicht te melden dat er eventueel lupine in hun product is verwerkt.

Wordt lupine al in Nederland geteeld?

De teelt van witte lupinebonen in Nederland is in een experimentele fase, we moeten nog veel leren over welk ras het meest geschikt is voor ons klimaat. Dit jaar hebben we twee nieuwe rassen uitgeprobeerd en een goede oogst.

De blauwe lupine wordt al een aantal jaren succesvol verbouwd in Nederland. De boon van de blauwe lupine is klein (vergelijk met een erwt) en heeft een taaie schil. Daarom wordt er na de oogst meel van gemaakt dat in brood, gebak en vleesvervangers wordt verwerkt.

We willen de witte lupineboon in Nederland populair maken, omdat je hiermee zelf kunt koken: de boon is groter en heeft een zacht schilletje.

Het Louis Bolk Instituut onderzoekt en begeleidt de teelt van lupine in Nederland. Veel informatie over lupineteelt vindt u in deze teelthandleiding van het Louis Bolk Instituut.