Lupine is in opmars als een voedzaam en milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Vooral de witte lupineboon, rijk aan eiwitten en vezels, biedt een smakelijke en gezonde toevoeging aan elke maaltijd. In Nederland staat de teelt nog in de kinderschoenen, maar de eerste oogsten zijn veelbelovend. Zo begonnen in 2016 drie biologische boeren met het verbouwen van witte lupine, en dankzij een zonnige herfst konden zij rekenen op een rijke opbrengst.
In het populaire televisieprogramma BinnensteBuiten ging chef-kok Alain Caron zelfs mee oogsten en toverde hij de bonen om tot een verrukkelijke maaltijdsoep.
Koken met lupine – smaak en structuur
De witte lupineboon is ideaal voor in de keuken: hij is zacht van buiten, stevig van binnen, en heeft een milde, nootachtige smaak die doet denken aan kikkererwten of tuinbonen. Gekookt met wat kruiden of zout zijn ze een perfecte snack. De blauwe lupine is kleiner en heeft een hardere schil, en wordt vooral verwerkt tot meel voor gebruik in bijvoorbeeld brood, gebak of vleesvervangers.
Lupine kopen? Hier vind je het
De lupineproducten van POWERPEUL zijn onder andere verkrijgbaar bij Veggiedeli (online), Vegabond in Amsterdam, De Wite Raaf in Denekamp, Miss Bean in Heiloo, Landwaart Culinair in Maartensdijk (met een heerlijke lupinesalade), en Bakkerij Hardeman in Wijk en Aalburg (bekend om hun vegan quiches en lupinebroodjes). Ook op markten en evenementen is POWERPEUL regelmatig aanwezig, met een smakelijke selectie van bonen, burgers, broodjes en spreads.
Een boon vol gezondheid
Lupine zit boordevol voedingsstoffen: het bevat hoogwaardige eiwitten, vezels, en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Bovendien bevat het weinig vet. Wetenschappelijk onderzoek uit onder andere Australië en België toont aan dat lupine gunstig is voor cholesterol, bloeddruk en de darmgezondheid. Met zo’n profiel is het ook een uitstekend ingrediënt voor wie wil afvallen: het geeft een langdurig verzadigd gevoel, vooral bij het ontbijt.
Met of zonder schilletje eten?
De witte lupine kun je gewoon met schilletje eten – hierin zitten ook voedingsstoffen. Toch kiezen sommige fijnproevers ervoor om het schilletje te verwijderen voor een zachtere textuur.
Let op: niet elke lupine is eetbaar
Hoewel de lupineplant in veel tuinen groeit vanwege haar kleurrijke bloemen, is deze variant niet geschikt voor consumptie – sommige delen zijn zelfs giftig. De lupine van POWERPEUL is echter volledig veilig en eetbaar, dankzij decennialang veredelingswerk dat leidde tot een ‘zoete’ variant zonder bitterstoffen.
Allergieën en lupine
Net als pinda’s behoort lupine tot de vlinderbloemenfamilie. Mensen met een pinda-allergie moeten daarom extra opletten, al betekent een pinda-allergie niet automatisch dat men ook op lupine reageert. Fabrikanten zijn verplicht lupine als ingrediënt te vermelden.
Lupine van Nederlandse bodem
De teelt van witte lupine is volop in ontwikkeling in Nederland. In samenwerking met het Louis Bolk Instituut worden verschillende rassen getest op geschiktheid voor het Nederlandse klimaat. Blauwe lupine wordt al langer succesvol verbouwd en ingezet voor meelproducten. De ambitie is om ook de witte boon een vaste plek in onze keuken te geven, dankzij de aantrekkelijke smaak en makkelijke bereiding.