Ingrediënten
300 gram geweekte lupinebonen, ongepeld
12 kerstomaatjes
1/2 wortel, fijn gesneden
1/2 stengel bleekselderij, fijn gesneden
1/2 dunne prei, in kleine ringetjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
2 laurierblaadjes
Basilicum
Platte peterselie
Tijm naar smaak
Kerriepoeder naar smaak
Peper en zout
Gepofte Japanse rijstkorrels
Beetje geraspte citroenschil
1 liter groentebouillon
Olijfolie
Bereiding
De avond van tevoren:
Doe de olijfolie in een soeppan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 minuten tot deze zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak deze een paar minuten mee.
Doe nu ook de geweekte lupinebonen in de pan en voeg al roerend groentebouillon toe, telkens een kopje.
Doe de laurierblaadjes erbij en laat de bonen gaar worden in ongeveer 1,5 uur. Maak de soep op smaak met tijm, kerriepoeder, peper en zout.
Voor de maaltijd:
Bak de kerstomaatjes in wat olijfolie en voeg peper en zout toe.
Maak van de verse basilicum en olijfolie een saus in de blender of met de staafmixer.
Fruit de fijngesneden wortel, selderij en prei 10 minuten in olijfolie op laag vuur.
Warm de soep op en voeg de tomaatjes, groenten en wat geraspte citroenschil toe.
Leg in de soepkommen wat basilicum, peterselie en gepofte rijst en vul de kommen met soep.
Voeg als laatste een paar lepels basilicumsaus toe.
Tips
In plaats van gepofte rijst, kun je ook gepofte quinoa gebruiken (biologische winkel)